Rätt klädsel vid högtidliga tillfällen
Rätt klädsel vid högtidliga tillfällen, dvs vilken klädkod som gäller för inbjudan. Det finns riktlinjer klädkoder ”vett och etikett” som kan vara bra att känna till och rätta sig efter vid högtidliga tillfällen i sällskapslivets salar och salonger.
På inbjudningen anges vilken klädsel ” klädkod” värdparet önskar och det är oerhört viktigt att respektera deras val.
Vi börjar med det festligaste av allt:
Bröllop. Om det är någon gång i livet man är angelägen om att vara riktigt finklädd så är det väl just när man själv gifter sig.
Förmiddagsbröllop
Förmiddagsbröllop äger rum före kl. 15.00 och innebär för brudgummen två möjligheter i klädval. Den eleganta Jaquetten som ser ut som en frackrock med grårandiga byxor och grå väst.
Bruden kan då välja mellan lång eller kort klänning – om kort, gärna med hatt.
De kvinnliga gästerna vid ett förmiddagsbröllop bär kort klänning eller dräkt, gärna med hatt. Det hör på något sätt förmiddagsbröllopet till.
Den manliga gästen väljer mellan Jaquette eller mörk kostym.
Kostym är ett annat alternativ vid förmiddagsbröllop. Kavaj innebär för herrar mörk kostym, mörkblå eller möjligen mörkgrå, och inte blazer och udda byxor.
För damer betyder det kort klänning eller dräkt.
Hatt är vid kavajbröllop mer ovanligt. Bruden kan dock gärna bära hatt och korta handskar till sin korta klänning eller dräkt.
För officerare finns det självklara alternativet Paraduniform.
Eftermiddagsbröllop
Eftermiddagsbröllop äger rum efter kl.15.00, och innebär högtidsdräkt, d v s frack med vit väst eller uniform (mässdräkt) med officiella ordnar för brudgum såväl som för de manliga gästerna.
Damerna klär sig i långt – och ordnar.
En brudklänning vid ett eftermiddagsbröllop bör helst inte vara baraxlad, även om det med tiden har blivit mer och mer vanligt med urringade brudklänningar. Är klänningen kortärmad passar långa vita handskar, är den långärmad är handskarna förstås korta.
De kvinnliga gästerna vid ett eftermiddagsbröllop har således alltid lång klänning. Finhetsgraden är idag en smaksak liksom graden av ”påkläddhet”. Det finns ett talesätt med innebörden att högtidsdräkt för damer betyder ”mycket nedtill och lite upptill”. Följer man detta bör man emellertid tänka på att kyrkbröllop mitt i vintern kräver passande ytterplagg i form av pälsjacka, svandunscapé eller matchande sjalars.
En given regel för varje kvinnlig bröllopsgäst är att inte klä sig i vitt. Ingen får konkurrera med bruden på hennes högtidsdag.
Då det på ett inbjudningskort till bröllop inte står något angivet om klädsel betyder det traditionellt att frack är påbjudet. Men denna tradition är inte allom bekant idag, varför man gör klokt i att ringa och fråga värdparet om man är tveksam.
Observera: smoking bör inte användas till bröllop, även om man då och då ser det utomlands.
Smoking
De flesta väljer smoking till festliga middagsbjudningar t.ex. till 50 års- festen. Ambassadmiddagar innebära ofta smoking och då står det ”black tie” angivet på inbjudan.
Till svart smoking bärs vit smokingskjorta med bruten eller dubbelvikt krage samt svart cummberbund och svart fluga. Pastellfärgade skjortor passar bäst under den varma årstiden liksom den vita smokingjackan.
Smokingbjudning för damer innebär valfrihet mellan kort eller lång klänning. Mycket är en modesak, men vill man vara på den absolut säkra sidan tar man den ”lilla svarta”. Ibland står det t o m på inbjudningskortet att det ska vara lång klänning till smoking.
Valfriheten kan göra många damer villrådiga. Men visst är det en fördel att kunna ta vad man har i garderoben och inte känna sig tvingad att köpa nytt. Ett annat alternativ är en vacker lång sidenkjol med festblus till.
Kavaj innebär i dessa sammanhang inte udda kavaj och byxor utan mörkblå eller mörkgrå, kanske kritstrecksrandig, kostym för herrar.
För damerna gäller kort klänning i varierande finhetsgrad. Långkjolen är eventuellt ett tänkbart alternativ med festfin blus.
På sommarkalaset kan herrarna också klä sig i ljus kavaj till mörka eller ljusa byxor. Slipsen kan bytas ut mot en schal i halsen.
På en engelsk inbjudan heter det ”loungesuit” eller ”informal”, vilket alltså inte betyder informell klädsel i vår mening utan mörk kostym.
Ibland kan det vara svårt att välja rätt men ett gott och enkelt råd är att ringa och fråga värd eller värdinna.
Inbjudning till middag
På inbjudningskortet bör det framgå vilka önskemål om klädsel som förväntas. Här möter man i stort sett samma terminologi som vid bröllop – med undantag för jaquetten, som idag i stort sett endast används vid förmiddagsbröllop.
En galamiddag på Slottet, i ordenssällskap eller vid högtidssammankomster, i övrigt brukar påkalla högtidsdräkt, d v s frack (civil högtidsdräkt) eller uniform med ordnar. För damer gäller då s k aftontoilette, lång klänning, gärna urringat, men om man skall hålla på etiketten från gamla tider helst inte svart. Svart är sorgens färg, hur elegant och välklädd man än är i denna färg.
En galamiddag förväntas alltid bli en glad tillställning. Det är idag många som inte håller på denna regel. Därför ser man även på slottsmiddagar nuförtiden flera svartklädda damer. Men drottningen själv eller de andra kungliga bär inte svarta aftontoiletter.
Ett fullvärdigt festplagg i detta sammanhang är också bygdedräkten. Den finns ju oftast i vardags- och festversioner och då är det förstås festklädseln som skall användas vid både bröllop och fina middagar.
Kanske skall också nämnas här att högtidsdräkt eller frack på engelska heter ”white tie” eller ”tails”.
Kostym
Kostym är också det plagg som gäller vid finare luncher. Då bör man alltså undvika blazer och udda byxor. Däremot kan kostymen vara något ljusare mitt på dagen. De riktigt ljusa används emellertid endast på sommaren. Damer klär sig i den lilla sidenklänningen eller motsvarande, dock sällan hatt.
Cocktail
Får man idag inbjudan till cocktails på en ambassad eller liknande gäller kavaj. Vilket för herrar innebär mörk kostym. Damer syns i allt från sidendräkt till chiffongklänning.
Ett gott och enkelt råd till sist är, ring och fråga värdinnan eller värden om vilken klädkod som gäller för bjudningen. Ingen kommer att ta illa upp. Tvärtom.