Du visar för närvarande Så knäcker ni KLÄDKODEN

Så knäcker ni KLÄDKODEN

Så knäcker ni KLÄDKODEN

Är ni på gång att planera ert bröllop? Då är det viktigt att ha stenkoll på klädkoderna och vad som gäller för förmiddags-och eftermiddagsbröllop. Knäck klädkoden med hjälp av Bröllopsmagasinet och designern och bröllopsexperten Ramona Rychter. Text: SARA ÅHLSTRÖM

Denna artikel kan ni läsa som PDF här

Planerar ni inför ert kommande bröllop? Om svaret är ja ska ni läsa extra noga. För när man gifter sig finns det etablerade klädkoder att ta hänsyn till (speciellt om ni viger er kyrkligt). Det är egentligen inte speciellt komplicerat när det kommer till kritan. Det finns fyra klädkoder att hålla reda på. De är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj. Och det gäller olika klädkoder för förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop om man ska följa etiketterna kring klädkoder. – Ett klassiskt misstag som många blivande brudpar gör är att de bokar en tid i kyrkan för vigsel men förbiser vilken klädkod som gäller för just den tidpunkt de har bokat. I min butik mö- ter jag ofta kunder som har bokat kyrkan för ett förmiddagsbröllop och blir otroligt besvikna när de inser att frack på ett förmiddagsbröllop inte är lämpligt att använda. Detta eftersom frack på ett förmiddagsbröllop går emot de etablerade klädkoderna. För ett kyrkbröllop finns det vissa klädkoder som, enligt tradition, bör respekteras. Naturligtvis är det upp till varje brudpar att bestämma klädsel, men vill man göra det ”enligt boken” finns det några hållpunkter och regler att ha i åtanke. När ni planerar ert bröllop och vill göra det enligt konstens alla regler kan ni tänka så här för att undvika missförstånd kring era bröllopskläder. Det är du och din tillkommande som ska välja klädkoden för ert bröllop – därför ska ni noga tänka igenom vad det är för bröllop som just ni önskar er. Läs på om klädkoderna och hur de ska tillämpas för kyrkliga förmiddags- och eftermiddagsbröllop. När ni har bestämt vilken klädkod som ska gälla för ert bröllop bokar ni tid i er kyrka. Det är viktigt att ni skriver en klädkod i inbjudningen eftersom det hjälper era bröllopsgäster att förstå hur de ska klä sig på ert bröllop. Det är av omtanke som ni är tydliga med er klädkod. Det är aldrig roligt att som bröllopsgäst komma för uppklädd eller för nerklädd till ett bröllop. Och glöm inte bort för allt i världen att klädkoderna styr lika mycket de kvinnliga bröllopsgästernas klädval som de manliga gästernas. Ramona Rychter är designer och driver Ramona Design sedan 1979 i Göteborg. Ramona Design är en brud-och festbutik som säljer bröllops- och festklänningar av kända designers samt säljer och hyr ut högtidskläder för män. Med sina många år inom bröllopsbranschen har Ramona Rychter lång erfarenhet av klädkodernas betydelse och hur de guidar både brudparet och deras bröllopsgäster rätt. – Ni ska använda de etablerade klädkoderna. Man anger visserligen mannens klädsel men till varje nivå finns en kvinnlig motsvarighet. Vid en fest eller tillställning är det inte alltid en självklarhet för gästerna vilken klädnivå som är lämplig. Ett syfte med klädkoderna är att underlätta för gästerna att göra rätt val av klädsel och brudparet ska känna sig trygga med att gästerna vet vad som förväntas av dem, säger Ramona Rychter.

VAD SKA NI SKRIVA PÅ INBJUDAN?

De fyra etablerade klädkoderna är högtidsdräkt, jacquet, mörk kostym och kavaj, Här följer en sammanfattning för vad var och en innebär för ett bröllop.

HÖGTIDSDRÄKT Den klädkod som är den mest formella och uppklädda är högtidsdräkt. Det innebär att brudgummen och de manliga bröllopsgästerna bär svart frack med vit fluga. Högtidsdräkt innebär även uniform och folkdräkt. Bruden bär en hellång brudklänning med släp och lång brudslöja tillsammans med en krona eller tiara. De kvinnliga bröllopsgästerna ska bära hellång aftonklänning eller balklänning. Om ni ska bjuda in internationella bröllopsgäster skriver man White tie istället för högtidsdräkt på inbjudan.

JACQUET Den eleganta jacquetten ser ut som en frackrock med grårandiga byxor och grå väst. Brudgummen bär vit skjorta med bruten krage tillsammans med plastrong eller slips. De manliga bröllopsgästerna bär motsvarande eller mörk kostym. Bruden bär kort eller lång klänning med eller utan slöja alternativt dräkt och då gärna med hatt. De kvinnliga gästerna bär knälånga eleganta klänningar eller dräkt.

MÖRK KOSTYM Mörk kostym innebär att brudgummen och de manliga gästerna bär en mörkmarin eller grå kostym samt vit skjorta med slips eller fluga. De manliga bröllopsgästerna ska helst undvika svart kostym som är sorgens färg och ska helst bäras på begravningar. För officerare finns det självklara alternativet paraduniform. Bruden bär en kort brudklänning med eller utan slöja eller en dräkt med hatt. För de kvinnliga bröllopsgästerna innebär denna klädkod en knälång klänning eller dräkt.

KAVAJ Den minst formella klädkoden av de fyra är kavaj. Det innebär inte att de manliga bröllopsgästerna väljer en udda kavaj utan en hel kostym, det vill säga kavajen ska höra ihop med byxorna. Den här outfiten kan vara ljus eller mörk beroende på när på året bröllopet äger rum. På ett sommarbröllop passar ju en ljusare nyans bättre. Skjortan bör vara ljus och en fluga kan användas i stället för slips. Bruden bär en knälång klänning eller dräkt. För de kvinnliga bröllopsgästerna gäller dräkt eller elegant knälång klänning.

FÖRMIDDAGSBRÖLLOP ELLER EFTERMIDDAGSBRÖLLOP – VAD GÄLLER?

Nu har ni säkert bra koll på vad klädkoderna betyder. Men klädkoderna är olika för kyrkliga förmiddags- och eftermiddagsbröllop. Ett förmiddagsbröllop äger rum före klockan 15.00 och då gäller klädkoderna mörk kostym, jacquet och kavaj men inte högtidsdräkt. Eftermiddagsbröllop hålls från klockan 15.00 och då gäller enbart klädkod högtidsdräkt. – Förmiddagsbröllopet är av tradition ett något enklare bröllop än eftermiddagsbröllopet och det visar också klädkoderna. Ett förmiddagsbröllop passar ofta för par som gifter sig för andra gången och vill därför ha ett enklare och mindre kyrkbröllop. Om ni vill ha ett högtidsbröllop är eftermiddagsbröllopet att föredra, säger Ramona Rychter.

KLÄDFÖRSLAG TILL FÖRMIDDAGSBRÖLLOP – KLÄDKOD MÖRK KOSTYM

Brudgummen bär en mörk kostym och bruden bär en kort brudklänning eller en dräkt med hatt. I inbjudan anger ni klädkod mörk kostym vilket innebär traditionellt att de manliga bröllopsgästerna bär en mörkgrå eller mörkmarin kostym med vit skjorta och slips eller fluga. De kvinnliga bröllopsgästerna bär knälång klänning eller dräkt med hatt.

KLÄDFÖRSLAG TILL FÖRMIDDAGSBRÖLLOP – KLÄDKOD JACQUET

Brudgummen bär jacquet som ska vara mörkgrå eller svart med grårandig byxa och grå väst till. Skjortan ska ha en bruten krage och man bär plastrong eller slips till. Bruden bär en kort eller lång brudklänning med eller utan slöja. I bröllopsinbjudan kan ni välja mellan klädkoderna jacquet eller mörk kostym. De kvinnliga bröllopsgästerna bär eleganta knälånga klänningar eller dräkt med hatt.

FÖR EFTERMIDDAGSBRÖLLOPET GÄLLER ALLTID KLÄDKOD HÖGTIDSDRÄKT

Högtidsdräkt innebär att brudgummen bär högtidsdräkt vilket alltid är svart frack med vit fluga alternativt folkdräkt eller mässdräkt. Bruden bär en hellång brudklänning med släp och lång brudslöja tillsammans med en krona eller tiara. Ni ska i inbjudan ange klädkoden högtidsdräkt och det innebär att era manliga bröllopsgäster bär frack med vit fluga, mässdräkt eller folkdräkt. Svart fluga ska undvikas då det är kypare som bär svart fluga. De kvinnliga gästerna bär aftonklänning eller balklänning

SÅ UNDVIKER NI DE KLASSISKA MISSTAGEN

Eftersom det råder ovisshet om vilka klädkoderna är och vad de har för innebörd öppnar det upp för missförstånd och felaktigheter. – Ett vanligt missförstånd är att man använder uttryck som man tror är klädkoder men som inte egentligen är det. Det finns inga klädkoder som heter sommarfin eller festfin när ni bjuder in till ett kyrkligt bröllop. Om ni önskar att era bröllopsgäster ska vara lite mindre uppdressade väljer ni klädkod kavaj istället, förtydligar Ramona Rychter. Med sina många års erfarenhet som designer har Ramona Rychter ofta märkt hur stor förvirringen och okunskapen är om klädkoder. Vilka är de vanliga felen och missödena? – Smoking har blivit trendigt men det är ett partyplagg och hör inte hemma på en kyrklig vigsel. Frockcoat har länge varit ett populärt trendplagg för brudgummen men trendplagg går inte under de traditionella klädkoderna och därför kan jag inte rekommendera dessa varken till förmiddagsoch eftermiddagsbröllop, säger Ramona Rychter

DÄRFÖR SKA NI HÅLLA KOLL PÅ KLÄDKODERNA

Det är faktiskt en väldigt bra känsla som uppstår när man har koll på klädkoderna. Det gör att man aldrig behöver känna sig osäker i sociala och festliga sammanhang. – Att frångå klädkoder vid formella tillställningar leder till att gästerna känner sig osäkra när de ska välja kläder. Det är dessutom respektlöst mot värdparet att komma till festen och vara klädd på fel sätt. Om ni blir inbjudna på ett bröllop ska ni se till ni förstår klädkodens innebörd. Om man är osäker ska man ringa värdparet för att reda ut oklarheter, tipsar Ramona Rychter.

GÖR SOM KUNGLIGHETERNA

Om man är osäker på klädkoderna går det alltid att titta på hur kungligheterna gör. Det svenska kungahuset kan allt om klädkoder och gör alltid rätt i alla sammanhang. Kollen är total med andra ord och det gör kungahuset till en alldeles ypperlig kunskapskälla. Ramona Rychter har flera års erfarenhet av att bistå kunder med att hitta rätt kläder inför Nobelfesten och andra kungliga middagar. – Kungahuset representerar våra traditionella klädkoder och följer dessa vid varje högtid vilket ger den rätta seriositeten som vi borde uppskatta, respektera och följa. Förutom kungahuset är Magdalena Ribbing oerhört insatt i klädkodernas historia och är en person som jag verkligen högaktar, avslutar Ramona Rychter. •